Voor de initiatiefnemers is het raadzaam om, voordat er vervolgstappen worden genomen, het proces alvast goed te organiseren en vast te leggen. Bijvoorbeeld in een procesplan. Hierin wordt de exacte doelstelling vastgelegd en wordt bepaald wie de trekker van het project is, de rolverdeling, wederzijdse verwachtingen en samenwerkingsvorm, in termen van geld, tijd en capaciteit.
In deze fase:
Quickscan
Bij voldoende draagvlak start de verkenning. Als het procesplan is vastgesteld en de kaders en randvoorwaarden zijn bepaald, is het tijd voor een quickscan. In de quickscan inventariseert worden de gebiedskenmerken en de kansen voor individuele en collectieve oplossingen geïnventariseerd. Onderzocht wordt de warmtevraag en de potentie van lokale duurzame warmtebronnen, met de potentie van aquathermiebronnen in meer detail.
Stakeholders
In deze fase worden de belangrijkste stakeholders betrokken, zoals particuliere huiseigenaren, huurders, woningcorporaties, gemeente, eigenaren van warmtebronnen zoals waterschap, drinkwater- en warmtebedrijf, eventueel aangevuld met de netbeheerder en energiecoöperaties. Voor nieuwbouw worden de gebieds- en/of vastgoedontwikkelaars betrokken. Transparantie is het toverwoord. Duidelijke informatie over het plan en de randvoorwaarden, het proces en de benodigde vervolgonderzoeken, biedt allen de kans alvast betrokken te raken.
Intentieovereenkomst
De uitkomsten van de quickscan kunnen worden vastgelegd in een principenota en waar wenselijk voorgelegd worden aan college en de gemeenteraad. Deze principenota kan dienen als onderlegger van een intentieovereenkomst tussen de verschillende partners. Hierin spreken de partners naar elkaar de intentie uit de haalbaarheid van één of meerdere warmte- oplossingen te onderzoeken. Daarnaast maken ze principe-afspraken over rollen en verantwoordelijkheden.
Naar fase 2: Haalbaarheid
Praktijkvoorbeelden
{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"65","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"8","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"250612"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":true,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"2","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}
Rol waterschap AGV
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht ondersteunt initiatiefnemers in deze fase met een quickscan van de toepassing van aquathermie. Op basis van gegevens uit de omgevingswarmtekaart worden de fysieke kenmerken van het gebied en de kansen en risico’s beschreven in een beknopte rapportage en kaart. Indien gewenst kan het waterschap de resultaten presenteren op een bewonersavond en/of aan de betrokken partijen.