Het aanleggen van een collectieve warmteoplossing is complex. Als uit de haalbaarheidsfase blijkt dat een collectieve warmteoplossing kansrijk is, dan start de fase van Ontwerpen & Financieren.
In de fase:
Voorlopig ontwerp
Alle partijen werken in deze fase nauw samen en maken voldoende tijd, kennis en ervaring vrij voor het Voorlopig Ontwerp (VO). De initiatiefnemers stellen hiertoe een projectteam samen dat verantwoordelijk is om de ontwerpfase binnen de afgesproken tijd tot een goed einde te brengen.
Techniek - warmtenet op aquathermie
De voorkeursoplossing uit de haalbaarheidsfase wordt uitgewerkt tot een VO, met de warmtebron, de ontsluiting, de locatie van de technische installaties en het verbindend leidingwerk. Eventueel wordt de afmeting van de bron bepaald en worden de locaties van de putten vastgelegd. De kosten worden tot op ± 20% nauwkeurig in beeld gebracht.
Risico’s, vergunningen en subsidies
Met een risicoanalyse worden de risico’s in beeld gebracht, inclusief eventuele mitigerende maatregelen. Ook worden de benodigde vergunningen en subsidies voor de realisatie in deze fase aangevraagd.
Business case
Onderdeel van het voorlopig ontwerp is de business case. Het Expertise Centrum Warmte heeft een template business case voor warmtenetten opgesteld. Hierbij krijgen gemeenten, woningcorporaties, energiecoöperaties en warmtebedrijven inzicht in de kosten en opbrengsten van een warmtenet en de balans tussen een eerlijke prijs, investeringszekerheid en risico’s. Parallel aan de financiële elementen van de business case worden de overige succesfactoren onderzocht. Denk aan de impact van de ruimtelijke inpassing op de omgeving, (koppel)kansen, regelgeving en contractvoorwaarden.
Praktijkvoorbeelden
{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"65","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"254804"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"2","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}
Rol waterschap AGV
Het opzetten van de business case wordt door de initiatiefnemers veelal in opdracht gegeven aan een extern bureau. Bij initiatieven waar waterschap AGV bij betrokken is, wordt het waterschap door deze bureaus vaak benaderd om mee te denken en kennis in te brengen, vooral op het gebied van warmte-onttrekkingen uit de bron en ecologische vraagstukken.
Financiering
Bij een positieve business case ligt de weg richting de realisatiefase open, maar niet voordat de financiering van het aquathermie-warmtenet is geregeld. Voordat banken, pensioenfondsen of andere kapitaalverstrekkers willen investeren in het project worden alle details van het project en de business case langsgelopen. In het investeringsbesluit wordt beschreven wie er aan de lat staan voor de realisatie, hoe de financiering precies is geregeld en hoe de aanbesteding vorm krijgt.
Denk bijvoorbeeld aan concessies of een warmteplan (bij nieuwbouw). Marktpartijen worden benaderd voor een marktconsultatie en de aanbestedingsstrategie en het realisatieplan krijgen vorm. De governance wordt opnieuw onder de loep genomen, want in de aankomende realisatiefase worden meer en andere partijen betrokken. Hierdoor verandert ook de organisatie, de onderlinge afhankelijkheden en de rol- en taakverdeling.
Investeringsnota
Als meer dan 70% van de huurders in een gebouw van de woningcorporatie en/of 70% van de particuliere huiseigenaren in een wijk instemt met de komst van een warmtenet en de ruimtelijke inpassing en regelgeving geen obstakels vormen, wordt de investeringsnota opgesteld door het projectteam, uiteraard alleen met de instemming van de partners. Met hun goedkeuring verbinden de partners zich juridisch en financieel aan de realisatie van het warmtenet.
Naar fase 4: Realiseren
Doorbraakmomenten
De realisatie van een warmtenet is veelal complex. Binnen het landelijk Netwerk Aquathermie (NAT), de verschillende RES-regio’s en provincies en gemeentes is al veel kennis opgedaan en wordt informatie uitgewisseld. Zo verzamelde Platform31 in opdracht van Aedes en het G4-stedennetwerk
een aantal ‘doorbraakmomenten'. Door deze doorbraakmomenten naast de Wegwijzer Aquathermie te leggen, blijkt al snel waar zich mogelijke obstakels in het proces kunnen voordoen. De leerpunten en tips zijn direct toepasbaar.
Rol waterschap AGV
Waterschap AGV kan in deze fase ondersteunen met het opstellen van het aquathermie-ontwerp en de organisatie van de governance. Het is ook een mogelijkheid dat het waterschap zelf investeert in een onderdeel van het aquathermie-systeem.