Wegwijzer AquathermieEen wegwijzer voor gemeente en initiatiefnemers!Meer over aquathermie

Over aquathermie

Nederland wil in 2050 van het aardgas af zijn en Amsterdam wil dat zelfs al in 2040. Dat is een enorme opgave, waarvoor we moeten overstappen op elektrisch koken, onze woningen isoleren, warmtenetten in de toch al drukke bodem inpassen en nieuwe duurzame warmtebronnen ontsluiten.

Eén van die nieuwe bronnen is aquathermie. Dat is het verwarmen en koelen van gebouwen door het gebruik van warmte en koude (thermische energie) uit oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) of drinkwater (TED).

De warmte uit het water wordt als dat nodig is opgeslagen in de bodem en daarna opgewaardeerd met een warmtepomp. Dat kan centraal met een collectieve warmtepomp, of met een warmtepomp per gebouw. Er is een warmtenet nodig dat koud, lauw of warm water naar de gebouwen transporteert. De financiële en technische haalbaarheid van een warmtenet met aquathermie hangt af van de nabijheid en de omvang van de warmtebron, de noodzaak en mogelijkheden van warmteopslag, de bebouwingsdichtheid en de mate van isolatie van de gebouwen. Waterschap Amstel Gooi en Vecht beheert deze aquathermie-bronnen en beschrijft in dit document haar visie op aquathermie

 

Hoe dat werkt in de praktijk? Dat zie je in onderstaande video.

 

Cookie-instellingen